Воскресенье, 19.05.2024, 11:00
Приветствую Вас Гость | RSS

Мой сайт

Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 15
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа

Главная » 2010 » Февраль » 24 » Греція страйкує. А МИ?
22:14
Греція страйкує. А МИ?

У Греції в середу, 24 лютого, проходить загальнонаціональний страйк громадян на знак протесту проти програми твердої економії, яку збирається втілити уряд. Не ходить транспорт і скасовано все авіасполучення.

Протягом двох останніх днів провідні профспілки країни активно закликали громадян приєднатися до генерального страйку в середу. "Ми реагуємо на шантаж спекулянтів і ринків! Люди та їхні потреби завжди повинні залишатися вищими за потреби ринків! Ми страйкуємо, щоб захистити свої соціальні права. Прості люди не повинні платити за кризу” - тексти приблизно такого змісту поширювали всюди в Греції профспілки.

У середу опівночі авіадиспетчери припинили свою роботу й паралізували авіасполучення. Крім того, не ходить і більшість поїздів, автобусів та інший громадський транспорт. Не працюють і державні установи, школи й університети. Журналісти також страйкують, тому на телебаченні майже немає випусків новин. У державних лікувальних установах надається виключно невідкладна медична допомога.

Профспілки розраховують, що страйк підтримають до трьох мільйонів громадян. Утім, опитування громадської думки в Греції показали, що більшість населення виступає за тверду економію державних коштів. А три чверті висловлюються навіть проти страйків в умовах нинішньої боргової кризи.

Уряд Греції в рамках програми економії держзасобів має намір припинити набір нових співробітників на держслужбу, скоротити зарплати чиновникам, підвищити податки, а також значно урізати кошти в соціальній сфері.

"Ми будемо робити все можливе, щоб досягти цілей, поставлених пактом стабільності”, - переконував нещодавно грецький міністр фінансів Горгіос Папаконстантіну. Ідеться про скорочення державної заборгованості до рівня дозволених країнам з валютою євро трьох відсотків. Зараз держборг країни становить 13 відсотків.

Європейський Союз дав Греції термін до 16 березня, щоб представити план, яким чином греки будуть зменшувати свої борги.

За прогнозами, цього року Греції доведеться додати до своїх боргів ще 53 мільярди євро, 20 млрд із цієї суми - у квітні й травні. Є побоювання, що країна збанкрутує. У свою чергу, така ситуація є дуже несприятливою й для стабільного курсу загальної європейської валюти євро.

Крім Греції, небезпечна державна заборгованість є й в інших державах ЄС, насамперед в Іспанії, Португалії, Ірландії та Італії.

Греція завершила 2009 рік з бюджетним дефіцитом 12,7% ВВП і боргом 300 мільярдів євро. Грецький уряд обіцяв заморозити заробітну плату в держсекторі, провести податкову й страхову реформи, боротися з ухиленням від сплати податків. Усі ці заходи, як розраховують в Афінах, повинні призвести до зниження дефіциту з нинішніх 12,7% ВВП до 8,7% ВВП до кінця 2010 року.

Мер Афін Нікітас Какламаніс звернувся до канцлера ФРН Ангели Меркель із заявою про те, що Німеччина винна Греції 70 млрд євро за збитки, завдані під час Другої світової війни. Через страйк у Греції скасовано єдиний авіарейс в цю країну з України.

Просмотров: 528 | Добавил: Михал | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Февраль 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Copyright MyCorp © 2024
Бесплатный хостинг uCoz